Kritisk dansk Tv-dokumentar om Benny Hinn

af Eskild Skov Særkjær
Lagt på d. 01/05-06Efter at Benny Hinn har afholdt tre møder i Danmark fra d. 28-30. april 2006, havde ’Magasinet Søndag’ den sidste aften et længere dokumentarisk indslag om Benny Hinn og hans tjeneste. Studieværten var Natasja Crone, som indledte med at sige:
”Vi begynder historien med en mand, som nogle kalder for plattenslager og andre mirakelmager. For i denne weekend er den amerikanske guru Benny Hinn i København. Tv-prædikanten har tjent et trecifret millionbeløb i dollars på sit verdensomspændende imperium. Hans tilhængere tror på, at Gud gennem denne mand udfører mirakler og helbreder kroniske syge mennesker – og tusinder af danskere mødte op for at opleve Benny Hinn i aktion”.

Herefter gik ’Magasinet Søndag’ over til at vise dokumentarfilmen om Benny Hinn, som er lavet af, og kommenteret af Lasse Vang, som er journalist for DR. I de første par minutter vises indslag fra et af Benny Hinns salgsvideoer fra et tidl. møde, og Lasse Vang giver her nogle generelle kommentarer om de møder, som Benny Hinn afholder: ”Det er måske det største show i den kristne verden”, siger han og gør et lille ophold, mens man på videoen hører BH sige til publikum: ”Er I klar til at Gud gør store ting her i aften”? Journalisten Vang fortsætter:

Til møde i Forum - lægger mærke til 9-årige Kisser


”Omkring 7000 mennesker er mødt frem i Forum i København. De har ventet i timevis på, at showet skal begynde – og på manden, der her endelig ankommer, en mand, der øjensynligt kan udføre mirakler (man ser BH ankomme til Forum). BH er en veritabel superstjerne indenfor kristen forkyndelse. Han har sit eget daglige Tv-program i USA og rejser verden rundt på såkaldte korstog for at udbrede det kristne budskab, korstog som tidligere har tiltrukket million-publikum. Hvorfor kommer de? For at se manden, der tilsyneladende kan helbrede de syge for åben scene.(Imens ser man BH indtage scenen, og man ser flere syge i forsamlingen i kørestol). Mange kommer i håb om at netop de skal blive helbredt. Blandt dem er familien Nielsen her og ikke mindst datteren Kisser. 9-årige Kisser er født med rygmarvsbrok, som har gjort hende lam fra navlen og ned. Hun er bundet til en kørestol”

Mens dette siges, ser man et forældrepar med en handicappet pige i kørestol. Faderen siger (til kameraet): ”Gud må simpelthen bare helbrede hende.. I dag er det måske Kissers tur vi ved ikke om det er (det)? Vi bliver ved indtil den er der - det er vi nødt til!
Vi er kommet tilbage til mødet, og med en slags rocksang i baggrund fortsætter journalisten Lasse Vang:

”For at undersøge, om der virkelig foregår mirakler i Forum, har ’Magasinet Søndag’ bedt to kritiske fagfolk se nærmere på sagerne. (Det er)

1. psykiateren Henrik Dahl Poulsen, der kender til psykologiens virkemidler, og

2. tryllekunstneren Michael Alstrøm, der gerne vil se, om BH’s mirakler er, hvad de giver sig ud for at være.

Det som sker under møderne, må ikke vises på TV


BH’s korstog er en velorganiseret affære, der ligner mere rockkoncert end gudstjeneste. I kulissen er der hele tiden et stort antal sikkerhedsvagter, fløjet ind fra USA (i alt har BH 77medarbejdere med fra USA). De sørger for, at alt går efter planen (disse ses spejdende ud over salen og klar til når som helst at gribe ind, hvis der sker noget uforudset). Og en af de ting der er overordentligt godt styr på er pressen. Knap er BH gået på scenen, før han giver denne besked: (mens dette siges, ser man BH give ordre til en sikkerhedsvagt, som straks tager sin mobiltelefon, og kort efter, mens BH ser direkte på kameraet) får vi at vide, at vi skal slukke kameraet. Vi må ikke filme mere af seancen”.

En talsmand fra BH Ministries, Truett Hancock kommer med følgende forklaring:
”Sandheden er desværre, at medierne ikke har behandlet os ordentligt med hensyn til at fortælle om de mirakler, der er sket, så vi har været nødt til at forhindre medierne i at gøre det!”

Lasse Vang kommer med følgende kommentar:
”Men ’Magasinet Søndag’ vælger alligevel at filme videre i det skjulte et andet sted i salen – for det BH ikke ønsker at vi viser, er samtidig det, som gør ham til en af de mest kontroversielle figurer i den kristne verden. Vi er nogle timer inde i showet, og nu begynder indsamlingen af penge”.

Indsamlingen: hvis du ikke betaler, bliver du ikke helbredt!


BH starter indsamlingen med at sige:
”De her korstog koster mange penge. Hver eneste måned er der nye… I aften vil jeg bede medhjælperne om at dele disse gavekuverter ud, og jeg vil bede jer om at komme jeres gaver i.. Og tro på, at millioner vil høre evangeliet i år pga. din gave”.

David Vang kommenterer videre om det, som sker på mødet:
”Hvide spande bliver sendt rundt blandt publikum, og nu kan man donere kontanter eller betale med checks, dankort eller girokort – eller man kan vælge at blive partner og dermed donere fast hver måned” (i nærbillede ses den danske udgave af afkrydsningsskemaet). Mens spandene går rundt synges der om de mirakler, der skal komme senere på aftenen”. Man mange har hænderne løftet hører man forsamlingen synge: ”Jeg forventer et mirakel i dag”, jeg forventer et mirakel i dag”.

Hertil kommer psykiateren Henrik Dahl Poulsen med følgende kommentar:
”Hvis man skal til at analysere det han siger, så tror jeg, at han 4-5 gange sagde, hvor dyrt det var at sælge dette her gode budskab.. Det blev forklaret, at hvis du ikke har betalt ved kasse ét, så var der ingen helbredelser”.

Lasse Vang giver følgende baggrundsinformation om den lære, som ligger til grund for dette syn:
”BH lægger ikke skjul på, at han tilbyder det, der hedder ’Prosperity Teaching’, eller ’velstandsforkyndelse’ på dansk. Det går kort sagt ud på at Gud - han vil gerne udføre mirakler. Han vil gerne gøre dig rig og han vil gerne helbrede dine sygdomme. Men han har ingen mulighed for det, før du ’sår et frø’, som det hedder (dvs.): at give penge til BH’s kirke. Med andre ord: Ingen penge – ingen helbredelse!”

Hvad får man for pengene, og hvad bliver de brugt til?


I indslaget er der eksempler på, hvad man kan få for pengene. Der vises fx vises link til BH’s hjemmeside, hvor man kan købe en bibel: Der klikkes ind på en side hvor der kan købes en bibel.
Lasse Vang siger:
”Køb (fx) en bibel, signeret af BH selv. Pris: 1000 US-dollar – ca. 6000 danske kroner. (Det er) bare en af de mange muligheder for at så et frø gennem kirken”.

Dette følges op af BH, som på mødet siger: ”Hvad er en sjæl værd? Sidste år prædikede jeg for 21 millioner mennesker”.
Lasse Vang siger:
”Ifølge BH går alle pengene til udbredelse af evangeliet, men han er flere gange afsløret i at nyde goder som dyre biler, privatfly og et kæmpe luksushus på kirkens regning. I København bor han efter ’Magasinet Søndags’ oplysning er på hotel Marriott, i den royale suite (vises), prissat til 20.000 kroner pr. nat. Det lyder måske dyrt, men som en canadisk Tv-station kunne fortælle, har BH også boet i denne præsident-suite (som vises) i Milano i 2003 (hvor han ikke engang var på korstog, men på familiebesøg, min kommentar); 500 m2 luksus med tre soveværelser og egen swimmingpool – til en pris på lige under 70.000 kroner pr. nat. Menigheden betalte”.

Tid til atblive helbredt – og til at blive ramt af Helligånden!


I indslaget ser man BH, som henvendt til Gud siger: ”Gud, vi tror på mægtige ting i aften”. Mens filmen kører, giver Lasse Vang følgende kommentarer til det, der sker:
”Vi er omkring fire timer inde i seancen, og det er blevet tid til det, alle har ventet på: ’miraklerne’! Mange er nu i en ekstatisk tilstand”. Man ser nogle i forsamlingen svaje frem og tilbage og er tæt på at falde.

I indslaget ses BH, som siger til forsamlingen: ”Løft hænderne og bliv helbredt nu!” BH begynder derefter at pege rund i salen og fortæller om de helbredelser, som er sket..:
”Nogens rygsøjle er blevet helbredt her (han peger). Nogle kan mærke en ild i deres krop. Nogle kan mærke en varm fornemmelse. Når I kan mærke denne helbredende berøring, så kom op på scenen!”

Herefter ser man, at mange ’helbredte’ går op mod scenen. Snart fokuserer BH på dem, som er kommet derop.

BH gentager hvad han har fået at vide: ”Dette barn lider af en hjernesvulst. De vil operere hende på onsdag. Men i aften mærkede hun Guds kraft, og den er begyndt at virke i hendes krop”. Man ser en dame, som har sin rollator med op på scenen. BH: ”I aften har Gud helbredt hende. Hun kan gå uden rollator (dette ses). Hun er helbredt i aften”. Om den næste får BH fortalt: ”Hun havde knoglekræft, pastor. Hun har haft smerter siden marts”. Men nu ser man hende svinge sig rundt, tilsyneladende uden smerter.

Lasse Vang siger:
”Når de helbredte har fortalt deres helbredelseshistorie, udfører tilsyneladende endnu et mirakel: Han lægger hånden på de helbredte. Ifølge Hinn bliver de ramt af Helligånden!” Man ser, at BH berører mennesker og de falder alle bagover. På scenen sker der nu helbredelser på stribe. Jeg tænker: Hvis det er sandt, at det er Helligåndens kraft som virker, så er det underligt, at ikke én eneste griber blev berørt.

Man ser, at BH råber og giver ordrer ud i rummet og mennesker bliver ramt og falder i gulvet, uden at BH berører dem. Efterhånden ligger der mennesker spredt ud over scenens gulv. Man ser en mand ligge på gulvet, mens han ryster og kommer med nogle klagende råb.

Kameraet fokuserer derefter på en kvinde, som gentagne gange bevæger sit håndled frem og tilbage. Hun siger:
”Jeg kan bevæge den meget mere nu end jeg kunne før. Det kører bare på (for?) mig, og mine ben ryster og jeg ryster indeni, fordi jeg kan mærke det. Jeg kan mærke sandheden i mig”.

Min kommentar: Sindet kan let blive bedraget af følelser, tanker eller af djævelen, og derfor er det farligt at bygge sit liv på det, man ’mærker’ i sig. Den eneste garanti for, at vi har Sandheden er, at vi kender og tror på Jesus, som Han åbenbarer sig i Skriften.

Nogle kommentarer ved mødets slutning


Lasse Vang: ”Men en som ikke er overbevist, er psykiater Henrik Dahl Poulsen”:
”Der skete jo det, at han brugte nogle ret simple, men meget, meget virksomme psykologiske midler til at få folk til at give ham nogle penge. Hvis det er rigtig hvad vi ser i aften, at det er folk med meget alvorlige sygdomme, så synes jeg også, at der er et meget stort etisk problem i at bilde folk ind, at meget, meget alvorlige hjernesvulster hos børn kan blive helbredt på et sekund”. (Se note 1)
Lasse Vang fortsætter:

”Vi møder Kisser Nielsen igen aftenen efter (dvs. lørdag). Familien har nu været her to gange, men der har ingen mirakler været endnu”

Faderen siger:
”Hun har (kun) haft lidt lyst til at prøve at rejse sig op, men det har ikke været den helt store effekt endnu, som vi kan se. Om det kommer nu eller det kommer i morgen (på sidste møde med BH), det er ikke nemt for os at vide”.

Men mennesker, som har deltaget i møderne er begejstrede. Jytte Jensen fortæller om hendes oplevelse af mødet: ”Det var en flot stemning. Han havde en utrolig stor kraft, og han helbredte også mange, kunne man se”. Og en anden (en ung pige) sagde: ”At se en, som sidder i kørestol og har.. gjort det i hele sit liv – og så pludselig komme til at stå og gå og løbe.. det var så fedt!”

Tilbage i studiet: Benny Hinn bruger samme trick som en show-hypnotisør!


Vi er tilbage i studiet, og studieværten Natasja Crone siger:
”Vi ville gerne have interviewet BH om pengeindsamlingen og de metoder han benytter sig af – men BH giver aldrig interviews – og han gjorde altså ingen undtagelse for os!”

Derefter spørger hun den tidl. omtalte tryllekunster Michael Alstrøm, der som tidl. nævnt også havde overværet mødet i Forum, hvordan han vil forklare det, han havde set. Han siger:
”Den er meget enkel. BH og hans stab har brugt timer på at udvælge sig de tilbedere blandt publikum, som reagerer stærkest og mest udtryksfuldt på det han siger!”

På spørgsmålet om, hvordan han udvælger dem, siger han:
”Han har brugt samme teknik og metode, som jeg oplevede det som show-hypnotisør, når han skal udvælge sig de gæster, der skal op på scenen og klovne rundt for os andre”.

Natasha Crone:
”Denne her ekstreme indlevelse, du taler om er altså et velkendt trick blandt fagfolk! Her før udsendelsen fik du faktisk lov til at afprøve denne teknik på Tv-avisens Trine Sick, værsgo!

Herefter ser man hvordan hypnotisør Alstrøm med sin stemmeføring får Trine Sick til at indleve sig i det, han beskriver, som gør, at hun over tre minutter kommer til at svaje mere og mere, og bliver så stoppet for ikke at falde baglæns i gulvet. Michael Alstrøm: ”Det vi så var et eksempel på (hendes) indlevelsesevne”.

Natasja Crone spørger:
”Hvad er så forskellen mellem det du gør her og det som BH har gjort i weekenden i Forum”?

Han svarer:
”Forskellen er at jeg kun havde et skud i bøssen - jeg havde Trine, og har ikke haft fire timer til at udvælge mig nogle tilbedere, som reagerer stærkt på det jeg gør. Det er den væsentligste forskel. Det vi så i Forum, er det vi kalder massesuggestion, altså en form for ekstrem indlevelse, hvor folk reagerer meget stærkt på det det hører og ser. Jeg sad jo nede blandt publikum, og jeg kunne jo se og opleve, efter at den første sang var gået i gang derinde – det hele var sang og skrål de første tre timer – da var de første fuldstændig ekstatiske. Så vi er altså i et hus med 7000 fanatiske kristne, som alle sammen har et håb og et ønske om, at der er nogle, der vil opnå helbredelse den aften”.

Natasja Crone:
”Det ser vi så af indslaget, at det er der (altså helbredelser)? Vi ser bl.a. en kvinde, der føler, at hun kan bevæge hånden meget bedre. Hvordan forklarer du det?”

Hypnotisøren svarer:
”Jamen, det er en subjektiv oplevelse, fordi det ikke er noget vi kan få dokumenteret medicinsk. Hverken BH eller hans stab ønsker at gøre det, på trods af, at han er blevet opfordret til det masser af gange (grunden er, at han ikke kan, se note 2). Så vi må sige, at der kommer nogle folk, som virkelig har et ønske og en forventning om at blive helbredt for noget – og kan de bare mærke den mindste forbedring, så vil de selvfølgelig synes, de har det langt bedre end da de kom. Jeg så også nogle af dem, som man så i klippet her – der var en kvinde som hoppede rundt som en forårskåd lam, hende så jeg humpe ned fra scenen bagefter. Hun gik på præcis samme måde, som hun gjorde da hun blev bedt om at demonstrere hvordan det havde været inden hun havde opnået denne guddommelige helbredelse”.

Så vidt ’Magasinet Søndag”.

Epilog:


Der er selvfølgelig nogle, som vil indvende, at ’verdslige mennesker’ ikke har indsigt i det, Gud gør, og som sådan er inhabil til at bedømme det, der sker. Og som derfor hurtigt vil feje alle de indvendinger, som journalister, hypnotisører og psykiatere måtte have, af bordet. Og det er da rigtig nok et langt stykke hen af vejen. Men når de som her kan afsløre nogle kritisable forhold vedr. Benny Hinn og hans tjeneste, så bør enhver kristen i det mindste undersøge sagen nøje. For som der står skrevet skal vi som kristne have ’godt lov blandt dem, som er udenfor’, 1. Tim. 3:7.

For, hvis det som bliver afsløret i udsendelsen, bevisligt ikke er enkeltstående tilfælde, men derimod er et stort og generelt problem, så er der jo i virkeligheden tale om et åndeligt bedrageri! Og det er jo netop det, som har fået mange kristne over hele verden til - efter at de har set, analyseret og dokumenteret, hvad BH egentligt står for – til at advare på det kraftigste. For det værste bedrag vedr. BH’s lære er ikke, at han er en jordisk svindler og bedrager, men at han er med til at forføre de kristne, så de bliver blinde for Sandheden og mister deres åndelige fodfæste på Klippen, og som derfor kan resultere i, at de går fortabt.

Note 1:
Man må formode, at journalisten ikke ved, at Gud kan gøre undere i dag og helbrede mennesker. Men det er trist, når Benny Hinn manipulerer med – og fordrejer Guds Ord, så mennesker får en forkert forståelse af Guds overnaturlige og mægtige indgreb til frelse og til helbredelse pga. Hans store nåde.

Note 2:
I min artikel ’Benny Hinn afsløret: En præsentation af en storsvindler og bedrager’, som kan ses på min hjemmeside http://hjem.get2net.dk/Jesus/index.htm og på http://www.tagryggen.dk, hvor det er dokumenteret, at BH gentagne gange har forsøgt, men ikke formået at finde en eneste dokumentation for, at der er sket nogen helbredelser under hans møder. Desuden bliver alle de kritiske oplysninger om BH og hans tjeneste, som nævnes i udsendelsen, yderligere dokumenteret.


Debat: Kritisk dansk Tv-dokumentar om Benny Hinn

Skriv kommentar

Navn*
E-mail* (vises ikke)
Kommentar*

Emne: Personer

Information & kontakt

Kontakt

Skriv til Tagryggen, på mail:

Ophavsret

Alle artikler på Tagryggen.dk, stilles til rådighed for visning og læsning.
Det er tilladt at udskrive og distribuere artiklerne, også digitalt, når blot det er til eget brug. Men digital kopiering af hele artikler til visning på andre sites er ikke tilladt.
Citater må gerne kopieres og bruges digitalt, når blot der linkes til omtalte artikel på Tagryggens hjemmeside.

Læs om ophavsretsloven hos Statens Retsinformation