EU embargo mod Iran - dollarens fald?

Lagt på d. 26/01-12


Udskriv


EU planlægger også at rejse sanktioner mod Iran, lige som USA har planer om at gøre, for at stoppe Irans berigelse af Uran. Om fem måneder vil EU lave en embargo, et handelsforbud af Irans olie, blandt alle EU lande:

EU's udenrigsministre er mandag blevet enige om at indføre en olieembargo mod Iran.

Embargoen forhindrer samtlige EU-lande i at købe olie og petroleum fra Iran.1


Det får den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, til at åbne op for dialog med EU, dog uden mulighed for at ændre på Irans atomprogram:

Iran er parat til at diskutere sit omfattende atomprogram med de vestlige lande...Ahmadinejad siger samtidigt, at Iran ikke vil bukke under for de vestlige landes pres.2


Hvis planerne eksekveres som truslerne melder, vil det måske ryste hele verdensøkonomien yderligere:

Indien er den første køber af iransk olie som accepterer at betale for sine indkøb i guld i stedet for den amerikanske dollar, rapporterer DEBKAfile og iransk efterretningstjeneste. Disse kilder forventer, at Kina vil følge trop. Indien og Kina tager omkring en million tønder om dagen, eller 40 procent af Irans samlede eksport på 2,5 millioner tønder. Begge er supermagter i form af guld aktiver.

Ved handel med guld, gør New Delhi og Beijing Teheran i stand til at omgås den forestående indefrysning af centralbankens aktiver, og olieembargoen som Den Europæiske Unions udenrigsministre blev enige om at pålægge, mandag 23. januar. EU køber i øjeblikket omkring 20 procent af Irans olieeksport...En indisk delegation besøgte Teheran i sidste uge, for at diskutere betalingsmuligheder i lyset af de nye sanktioner. De to parter blev rapporteret at have aftalt, at betalingen for den købte olie, delvist ville være i yen og dels i rupees. Overgangen til guld blev holdt hemmelig.

Indien slutter sig dermed til Kina i fravalg af de amerikansk-ledede europæiske sanktioner mod Irans internationale olie- og finansiel virksomhed.3


Et sådan nederlag for dollaren, vil uden tvivl have store konsekvenser for ikke blot Amerika. Men planerne er netop at knække dollaren, for at oprette en ny møntfod i verdensordnens kongerige nr. 1, den Nordamerikanske Union, Canada, Mexico og USA, hvor Ameroen måske bliver den herskende møntfod. Helt tilbage i 2009 forlød der at Golfstaterne, Rusland, Kina, Japan og Frankrig arbejde på at nedlægge dollaren som handelsvaluta4.

Det kan tyde på at planerne ikke nødvendigvis er at starte Magogkrigen, som omtalt i 15.000 amerikanske tropper til Iran, Rusland advarer, men fortsat at bringe det sidste verdensrige til sin endelige form. Måske har anstrengelserne flere mål, så det kan være både og... Vi må som altid se hvad der sker.

1 "EU enige om oliesanktioner mod Iran", Avisen.dk, d. 23-01-2012

2 "Iran vil diskutere atomprogram med Vesten", Avisen.dk, d. 26-01-2012

3 "India to pay gold instead of dollars for Iranian oil. Oil and gold markets stunned", DEBKAfile, d. 23-01-2012

4 Vil droppe dollar som betaling for olie


Debat: EU embargo mod Iran - dollarens fald?

Skriv kommentar

Navn*
E-mail* (vises ikke)
Kommentar*

Relaterede nyhedsblogs

EU [50]; Iran [18]; Økonomi [100];

Flere nyhedsblogs fra 2012